Liderlik

15.12.2014 1691

Avcının biri kuşlar için tuzak hazırlamış, üzerine taneler serpmiş ve bir kenara gizlenerek beklemeye başlamış. Bu sırada da gökyüzünde bir güvercin sürüsü belirmiş.

Güvercinlerin lideri, taneleri görünce, arkadaşlarını taneleri yemeleri için yere indirmiş. Fakat birden ne olduğunu anlamayamadan tuzağın içinde kalmışlar.

Bütün güvercinlerle lider güvercin çırpınmaya başlamış ve büyük bir kargaşa olmuş.

Birden güvercinlerin lideri şöyle seslenmiş:

"Derdinize çare ararken aranızdaki birliği ve dayanışmayı bozmayın, hiçbirinizin canı arkadaşlarınızın canından daha değerli olmamalı. Hepimiz birbirimizle yardımlaşmak ve tek bir kuş gibi uçmalıyız. Bu sayede her birimiz, birbirimizin sayesinde kurtulmuş olacak."

Bir grubun başarısındaki en büyük pay hiç kuşkusuz o grubun liderine aittir.

 

Birçok anne-baba, atılgan, kendine güvenen, kendini rahatça ifade edebilen, herkes tarafından sevilen, arkadaşları arasında vazgeçilmez olan bir çocuğa sahip olmak ister.

Lider bir çocuk, bu özelliklerin hepsini taşır. Zannedildiği gibi yöneten, emir vermeyi seven çocuk, lider çocuk değildir. Arkadaşları tarafından kabullenilmiş, arabulucu, uyumlu, arkadaşları tarafından olmazsa olmaz bir insan haline gelmiş bir çocuk liderdir.

 

Çocukta liderlik özelliği anne-babanın ona gösterdiği davranışlarla şekillenir. Liderlik özelliğine sahip bir çocuk yetiştirmek için anne babalar nelere dikkat etmelidir?

•  Fikirlerine değer verilen, önemsenen, ciddiye alınan çocuklarda liderlik özelliklerinde artma görülürken; sindirilmiş, baskı altına alınmış, konuşmasına fırsat verilmeyen çocuklar ezik bir kişiliğe sahip olurlar.

•  Çocuğunuza fırsat buldukça liderliğin ne olduğunu anlatın ve hayatınızdan örnekler verin.

•  Dünyaca liderlikleri kabul görülen kişilerin hayat hikâyelerini onlara anlatın. Atatürk en belirgin ve çocuklarda iz bırakan bir liderdir. Onun hayatından kesitler izletin. Resimlerini gösterin, kitaplardan yaşanmış hikâyelerini anlatın. Donanımından ve yaptıklarından, şahsiyetinden, kararlılık, hedefe odaklanma, doğruluk, dürüstlük, soğukkanlılık ve sabırlı olması gibi daha birçok temel sosyal becerilerini anlatın.

•  Beraber ben olsam? Oyunu oynayın.. Ortaya bir sorun atın. Örneğin, Mili takımımız bir maçı kaybet üzere, takımda moraller sıfır ve devre arası. Takımın teknik direktörü sensin. Futbolculara nasıl bir konuşma yaparsın ki tekrar kazanmaları için istekli olmalarını sağlarsın?.. Bu tarz oyunlar hem keyifli hemde çocuğun empati yeteneğini arttırarak karar verme becerilerini geliştirir. Aynı zamanda ailece etkili bir zaman geçirmiş olursunuz.

•  Evin dizaynında, evde yapılacak değişikliklerde ve aileyi ilgilendiren kararlarda çocuğunuzun görüşlerini alabilirsiniz.

•  Büyüklerin yanında konuşulmaz sus bakalım, büyükler senden daha iyi bilir, şeklinde sürekli yapılan uyarılar. Liderlik duygusunu öldüren virüslerdir.

•  Çocuğunuzun yaptığı hataları büyüterek sürekli yüzüne varmanız onun içine kapanık ve kendine güveni olmayan bir kişilik geliştirmesine neden olacaktır.

•  Çocuğunuzun sorumluluğunda olan işleri onun yerine yapmayın. Bırakın biraz mücadele etsin. Liderler mücadele etmeyi seven kişilerdir.

•  Risk alması yönünde teşvik edin.  "Bardağı kırar" diye su istenmeyen çocuklarda liderlik özellikleri gelişmez varsa da körelir.

•  Okul dışı liderlik özelliklerini gösterebileceği etkinliklere onu yönlendirin.

•  Onu överken mükemmellik beklentiniz olmadığını açıkça vurgulayın.