Sevgi-Saygı

15.12.2014 2021

Adam 3 yaşındaki kızını, gayet pahalı bir hediyelik kaplama kâğıdını ziyan ettiği için azarlamıştı. Küçük kız, koskoca bir paket altın yaldızlı kâğıdı bir kutuyu eğri büğrü sarmak için kullanmıştı. Yılbaşı sabahı küçük kızı, paketi getirip:
- Bu senin babacığım, dediğinde çok üzüldü. Acaba gereğinden fazla mı tepki göstermişti kızına. Bir gece evvel yaptığından utanarak, kutuyu açtı. Fakat kutunun içi boştu. Kızına gene çıkıştı:
- Birisine bir hediye verdiğinde, kutunun içinde bir şey olması lazım. Bunu da mı bilmiyorsun küçük hanım?
Küçük kız gözlerinde yaşlarla babasına baktı:
- O kutu boş değil ki baba! İçini öpücüklerle doldurmuştum!
Babası o kadar çok üzüldü ki  koştu, kızına sarıldı. Beraberce ağladılar. Adam o kutuyu ömrünün sonuna kadar sakladı. Ne zaman keyfi kaçsa, ne zaman morali bozulsa, ne zaman kendini kötü hissetse, kutuya koşar, içinden minik kızının sevgi ile doldurduğu hayali öpücüklerden birini çıkarırdı.

 

Sevgi, gözle görülemeyip de en iyi hissedilen ve insana kendini en iyi hissettiren şeydir. 

 

Sevgi, çocuğun duygusal hayatının gelişmesi için gıdadan, yeme ve içmeden daha önemli bir faktördür. Bundan dolayı başta anne baba olmak üzere bütün büyüklerin ve eğitimcilerin küçüklerle olan münasebetlerinde gözetmeleri gereken temel esas, onlara gösterilecek sevgi, şefkat ve tabi ki saygıdır. . Nasıl ki çocuklarınız koşulsuz sevginin anlamını sizlerden öğreniyorlar, adını koyamasalar da içlerinde hissediyorlarsa, öz saygılarını kazanmayı da, başkalarına karşı sevgi ve saygıyı da sizlerden görerek öğreneceklerdir.


            Çocuklarımıza olumlu davranış kazandırmanın ilk ve en önemli şartı, onlara içtenlikli ve koşulsuz olarak sevgimizi sunmaktır. Daha ilk aylardan itibaren Anne kucağının sıcaklığı ve kokusu ile sevildiğini anlayan insan yavrusu, hayata kendisine tutulan sevgi aynası ile bakmaya başlayacaktır. Sevgi ortamı içersinde büyüyen çocuk ilerleyen yıllarda karşılaşacağı sorunları yine sevginin yardımıyla çözecektir. Sevgi dışında uygulanan diğer yöntemler ise sorunları sadece günübirlik çözecek. Bu problemler zamanla birikecek günün birinde daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacaktır.

Çocuklar, sadece sevgi değil, saygı da bekler. “Çocuktur anlamaz, çocuktur unutur gider” düşünceleri bu çağda çok da gerçekçi değil. Çünkü iyiyi de kötüyü de görebilecekleri öğrenebilecekleri o kadar çok şey var ki…Beş yaşında evde, yedi yaşında okulda sevgi ve saygı görmeyen çocuğa saygıyı öğretmek mümkün olmaz. Saygıyı ve sevgiyi görürse, ancak saygı sevgi gösterir.

 

Sevgi dolu, saygılı çocuklar için sizlere önerilerimiz;

  • ·        Sabahları güler yüzlü olun ve GÜNAYDIN demeyi unutmayın.
  • ·        Yardıma ihtiyacınız olduğunda onlardan yardım isteyin. 
  • ·        Çocuğunuz da olumlu yardımlaşma davranışları gördüğünüzde onu motive edin.
  • ·        Sevgiyi ifade etme ilgili davranış örnekleri, hikâyeleri anlatın.
  • ·        Hayatta mutlu olmanın başkalarını mutlu etmek olduğunu sıklıkla vurgulayın.
  • ·         Dışarıda vakit geçirirken, çevreye – doğaya saygıyı anlatmak için; yerlere çöp atılmaması, tükürülmemesi, çimenlere basılmaması gerektiği vb. konularda uyarılarda bulunun.
  • ·        Birlikte televizyon izlerken dizideki, filmdeki, programdaki vb. saygı içermeyen davranışlar konusunda onunla konuşun. “Sen olsan nasıl davranırdın?” ya da “Doğrusu ne olmalıydı?” gibi sorularla hem programa eleştirel bakmasını sağlayabilir hem de saygı konusunu bir daha hatırlatmış olursunuz.
  • ·        Kendine saygıyı öğrenmesi için dış görünüşüne önem vermesi, temiz ve düzenli olması konusunda çocuğunuza uyarılarda bulunabilirsiniz. Örneğin; saçını tarama, yatmadan önce dişlerini fırçalama, sofraya oturmadan önce ellerini yıkama vb.
  • ·        Çocuğunuzda saygılı davranışların örneklerini gördüğünüzde mutlaka fark edin ve motive edin.
  • ·        Kardeş ilişkilerinde küçüğün büyüğe saygı, büyüğün küçüğe sevgi göstermesine önem verilmeli ve adil olunmalıdır. “O küçük sen büyüksün” anlayışına son verilmelidir. Bu anlayış küçüklerin büyüklerine saygısız davranmasına, büyüklerin sürekli azarlanmasına neden olmaktadır.
  • ·        Sevgi ve saygının karşılıklı olduğunda bir anlam ifade ettiğini anlamasına yardımcı olurken, saygı göstermeden saygı beklemenin başkalarına haksızlık olduğu da anlatılmalıdır.
  • Çocuklarınızla ‘saygı, saygının önemi, saygıyı belli etme yolları´ vb. konularda sohbet edin.
  • Çocuğunuzun arkadaşları ve kardeşleriyle sevdiği bir oyuncağını paylaşmasını teşvik edin.
  • Toplumsal yaşantıda gösterebilmek amacıyla; toplu taşıma araçlarında seyahat ederken yaşlılara, engellilere, hamilelere vb. yer verilmesi gerektiğini anlatın.
  • Büyüklere, yaşlılara saygı için; aile büyüklerine ve huzur evlerine ziyaretlerde bulunun.

 

 

İdeal anne ve babalar çocuğun ihtiyaçlarını sezen, onlara uygun cevaplar veren, aşırı hoşgörülü veya katı olmayıp, çocuğa karşı esnek bir yaklaşım içinde olan, davranışlarında belirli bir devamlılık ve kararlılık sağlayan, karşı çıkmadan önce her zaman çocuğun isteklerini dinleyen ana-babalardır.
            Sağlıklı bir eğitim anlayışı ise, öncelikle çocuklarımıza “
koşulsuz sevgi”, “hoşgörü” ve “doğru bir disiplin anlayışı”yla yaklaşmamıza ve onlar için “etkili bir model” olmamıza bağlıdır.
           
Yaşamda sevgi boşluğunu dolduracak, onun yerine geçebilecek başka bir şey gösterilemez.
            Nasıl tüm ağaçların güneşe, suya veya çevreden edinecekleri besinlere gereksinimleri varsa, tüm insanların da kendi çevrelerinden edinecekleri güvene ve sevgiye gereksinimi vardır.

 

Sevgi dolu bir dünyada hoşgörü ve saygıyı yitirmeden yaşamak dileğiyle…