Yardımseverlik

15.12.2014 2255

Vaktiyle ülkenin birinde çok korkunç bir ceza şekli vardı. Halk ve padişah suçlu buldukları insanları, aç aslanlara yedirirlerdi. Cezanın verilmesine ortak olan halk, toplanarak bu korkunç manzarayı seyrederdi. ...

O günkü suçlu, bir gün efendisinin yanından kaçan bir köleydi.

Arena dedikleri yüksek duvarlarla çevrili bir meydanın ortasına suçlu olan köleyi diktiler. Üzerine on günlük aç bıraktıkları bir aslanı salıverdiler.

Zavallı adamın üzerine hırsla saldıran aslan birden durakladı ve kölenin ellerini yalamaya başladı. Bu ilginç olay karşısında hayretler içinde kalan halk köleye bunun sebebini sordular.

Zavallı köle şunları söyledi: Bir gün ormanda gezinirken bu aslana rastlamıştım. Pençesine sivri bir diken batmıştı ve zavallı hayvan olduğu yerde inleyip duruyordu.

Yanına giderek pençesindeki dikeni çıkarınca onunla dost oldum.

İşte aslan bunun için yanıma gelince ellerimi yalamaya başladı.

Olayı dinleyen halk bu esrarengiz olay karşısında çok şaşırdı ve duygulandı. Bu olaydan sonra halk ve padişah köleyi de aslanı da serbest bıraktı.

Halk ve padişah kölenin peşinde aslanın uysal bir kedi yavrusu gibi dolaştığını hayretle ve hayranlıkla seyrettiler.

Hikayeden de anlaşılacağı üzere, merhamet ve yardımseverlik mutlu bir hayat için oldukça önemlidir.

 

Zaman zaman çocuklarınızla ilgili şu düşüncelere kapılıyorsunuzdur:

Bu çocuk yanlış davranışı akabinde pişmanlık hissetmiyor

Bu çocuk hayâsızca davranıyor, yüzü kızarmıyor

Bu çocuk yalan söyleyerek başkasını kandırıyor, suçluluk duymuyor

Bu çocuk bahçedeki karıncayı ayaklarının altında eziyor, acımıyor üzülmüyor

Bu çocuk kardeşini hırpalıyor içi sızlamıyor

Tertemiz bir çocuk nasıl olurda böyle davranıyor?

Ektiğimiz merhamet tohumları neden çiçeğe dönüşemiyor, zayi oluyor.

Diye kendi kendinize soruyorsanız, Bunun nedeni çocuğunuzda merhamet duygusunun kendiliğinden gelişmesini bekliyoruz da ondan.

Merhamet model alınarak öğrenilir. Yani çocuk anne ve babasını kopyalar. Bir örnek size. Anne gece bebek bakmış uykusuz, akşama misafirleri var. Bebek mutfak ve diğer çocuğu arasında koşuşturuyor. Annenin yardıma ihtiyacı var. Baba ise evde ama başka bir âlemde. Televizyonun başında yani asli mekânında. Saat ilerliyor, anne bunalıyor, canı sıkılan çocuk serzenişe geçiyor. Ardından, mutfaktan gelen şaaap diye bir sese ağlama sesi eşlik ediyor.

Bu babanın ve annenin bir gün evladından hangi merhamet davranışını beklemeye hakkı var acaba?

Yumuşaklık, bulunduğu şeyi süsler, bulunmadığı şeyi ise çirkinleştirir.

Başka bir kesit. Anne evi temizlerken bulduğu haşeratı alıp dışarı atmıyor.

Çocuğun gözü önünde nezaketsizce bastıra bastıra öldürüyor. Kendinden geçiyor adeta. Bir başkasının canına ve yaşama hakkına saygı duymuyor yani. Ama kendine saygı duyulmasını istiyor!

Şiddet¸ öfke¸ saldırganlık¸ haksızlık¸ zulüm gibi insanı yok eden davranışları engelleyecek¸ ilişkilerimizin temeline sevgi ve yardımlaşmayı koyacak duygulardan biri de merhamet duygusudur.

 

Merhamet duygusunu çocuklara kazandırmak için anne baba olarak nelere dikkat etmelisiniz:

 

  1. Çocuğunuzun yardımsever, merhametli, şefkatli, vicdan sahibi olmasını istiyorsanız öncelikle bunu sözlerinizle, davranışlarınızla gösterin. Çevrenize, komşularınıza yardımsever olun. Tabiatı, hayvanları sevdirin. Karşılık beklemeden iyilik yapmanın bir erdem olduğunu anlatın.
  2. Aile içinde birbirinize şefkatli davranışlarda bulunarak model olun. Sevgi dolu ve sıcak bir aile ortamı içinde büyüyen çocuklar başkalarının duygularına daha duyarlıdır. Uyuyan yabancının üstünü örtün, çocuğunuz düştüğünde ona bağırmayın, ´çok mu acıdı?´ diyerek sarılıp acısını hissettiğinizi ona fark ettirin.
  3. Çevrenizde yardımsever davranışlarda bulunun. Fakirlere, muhtaç olanlara yardım edin; küçülen kıyafetlerinizi, oyuncaklarınızı çocuğunuz ile birlikte seçip verin.
  4. Çocuğunuzun size yardımcı olmasına izin verin. Eline toz bezi verin, birlikte evin tozunu alın. Sofrayı hazırlama, bulaşık makinesini boşaltma, küçük kardeşiyle ilgilenme veya çöpleri atma gibi evle ilgili düzenli sorumluluklar verin.
  5. Tabiatı ona sevdirin. Tabiat ile bütünleşmesinde ona yardımcı olun. Evinizdeki çiçekleri sulama vazifesini verin. Çiçekleri koklayın ve hatta çiçeklerle konuşun.
  6. Hayvanları sevdirin ve besleyin. Birlikte aç bir köpeği, susamış kediyi besleyin; artan yemeklerinizi poşetleyip sokaktaki hayvanlara verin. Karıncaları ezmeyin.
  7. Onun paylaşmanın güzelliğini, sevincini içinde hissetmesine vesile olun. Beslenme çantasına arkadaşlarıyla paylaşması için ara sıra sürprizler hazırlayın.
  8. Düşünceli ve iyiliksever davranışları onun karakteriyle özdeşleştirin. "Sen yardımsever, güzel düşünen bir çocuksun" gibi.
  9. Davranışlarının başkaları üzerinden etkilerini anlatın. Arkadaşına zarar verdiğinde veya haksız bir davranışta bulunduğunda "Sen onun yerinde olsaydın ne hissederdin?" sorusunu sorun. Haksız davranmasına izin vermeyin. Kurallarınızı açık ve net koyun.
  10. Duygularını anlayın ve ifade etmesinde yardımcı olun, duygularını anladığınızı ona hissettirin ve bol bol duygularıyla ilgili sözcükler kullanın. "Çok kızgın gözüküyorsun, bir şey mi oldu?" gibi...
  11. Akrabalarınızla ilişkilerinizi güçlendirin. Dayı, hala, amca, teyzeleriyle düzenli görüşmesine vesile olun.
  12. Karşılık beklemeden iyilik yapmanın bir erdem olduğunu ona davranışlarınızla ve sözlerinizle ifade edin. Siz de karşılık beklemeden iyilikler yapın.
  13. İyi çocukların yapacağı şeylerin listesini çıkarın, odasına asın. Yaptığı her iyiliğin muhakkak karşılık göreceğini anlatın.
  14. İdeallerine, iyi çocukların yapacakları şeyleri koyun. Yaptığı her iyi davranışta meleklerin onu alkışladığını ve yaptığı iyiliklerin bu dünyada ve ahirette de iyilik olarak karşısına çıkacağını anlatın.